Percussão op WEURO 2017

Voordat het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal (WEURO 2017) van start ging, was er niet veel aandacht voor. Ook in Breda, dat een speelstad is geweest, waren er enkele verbaasde gezichten te zien toen er een Fanzone werd opgebouwd. Nu is het volop in het nieuws; de Oranje Leeuwinnen hebben de Europese titel binnen!

In de aanloop naar dit EK zijn er oefenwedstrijden gespeeld, zo ook tegen het Japanse elftal. Hiervoor hebben we een uitnodiging gekregen van de KNVB om met enkele spelers van onze band de teams aan te moedigen met onze trommels. Dat beviel van allebei de kanten goed, dus rolden de uitnodigingen binnen voor de volgende oefenwedstrijd in Rotterdam en daarna de echte EK wedstrijden. In eerste instantie zou het gaan om vijf wedstrijden waar we bij mochten zijn, allemaal in Breda. Op de valreep kregen we het verzoek van de organisatie om twee spelers naar Utrecht te laten komen op de openingsdag, inclusief de fanwalk naar het stadion. Dat was natuurlijk een hele eer en na de eerste winst van Nederland tegen Noorwegen was het een schitterend begin van het toernooi! En door het enthousiasme bleef het hier niet bij.

Een dag later, maandag 17 juli was het tijd om in ons eigen Breda de voetbalvrouwen aan te moedigen en wel de dames uit Duitsland tegen Zweden. Dit bleef helaas een 0 – 0, hoe hard onze trommels ook klonken. Deze week vonden er elke dag wel wedstrijden plaats, allemaal verdeeld over de speelsteden in Nederland. Pas op donderdag 20 juli mengt Percussão zich weer tussen het publiek; in Breda bij de wedstrijd Noorwegen – België  en in het Sparta stadion te Rotterdam spelen de Oranje Leeuwinnen tegen Denemarken. In beide steden was de sfeer goed; in het Rat Verlegh Stadion zag het rood van de Belgische supporters die met 0 – 2 winst flink verder gingen feesten en in Het Kasteel had Nederland met 1 – 0 gewonnen van Denemarken.

Zondag 23 juli werd in Breda Engeland – Spanje gespeeld. Onze trommels waren extra goed te horen, omdat het stadion een stuk minder vol zat dan tijdens de vorige wedstrijd. Uiteindelijk werd het, in de soms stromende regen,  2 – 0 voor Engeland. Een voor het Nederlandse publiek interessante wedstrijd werd een dag later gespeeld in het Willem II Stadion te Tilburg, waar Nederland met 1 – 2 van de Belgische “Red Flames” heeft gewonnen; hiermee zijn onze zuiderburen uitgeschakeld en gaat Nederland naar de kwartfinale. De woensdag erna,  26 juli was het in Breda de beurt om de teams van Zwitserland en Frankrijk aan te moedigen. Het werd met 1 – 1 een gelijkspel, maar omdat beide teams in gelijke mate werden aangemoedigd door ons, was de sfeer goed: fair play, fair support.

Zaterdag 29 juli in het verre Doetinchem was er de kwartfinale Nederland tegen  Zweden. Twee spelers van ons waren erbij en hebben ook met de sfeervolle fanwalk mogen meelopen. Het resultaat van de wedstrijd was mooi met de  2 – 0 winst voor Nederland! Op zondag (30 juli) wat dichterbij huis; de kwartfinale in Tilburg Oostenrijk – Spanje. Dit werd na strafschoppen 5 – 3 winst voor Oostenrijk en hiermee werd duidelijk dat het op donderdag 3 augustus tijdens de halve finale in Breda de wedstrijd Denemarken – Oostenrijk zou gaan worden. Op de zelfde donderdag in Enschede werd het dus Nederland – Engeland.  In Breda heeft Denemarken het Oostenrijkse team uitgeschakeld met 3 – 0 (na strafschoppen) en in Enschede is het wederom feest als blijk dat Nederland in de Finale staat na 3 – 0 winst op Engeland!  Toen was er eindelijk de mooie dag in het verre Enschede; op 6 augustus, na 29 (!) jaar is er weer een Nederlands voetbalteam Europees kampioen geworden! Voor de speelsters waren het uiteraard prachtige drie weken, maar de inzet en het enthousiasme namens Percussao waren ook een prestatie. Ook bij ons was er teamplay door elkaars instrument te lenen en bij de wedstrijden te rouleren, niet te vergeten de bereidheid om ver te reizen om te supporteren. Zelfs tijdens de finale in Enschede waren er weer twee feestnummers van ons bij om de winst te vieren na de 4 – 2 winst tegen Denemarken. We waren erbij en dat is prima!

Foto’s Duitsland – Zweden

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s zijn van Noorwegen – België

 

 

 

 

 

Foto’s zijn van Nederland – Denemarken.

 

 

 

 

 

Foto van Engeland – Spanje

 

 

 

Foto van Nederland – Belgie

 

 

 

 

Foto van Frankrijk – Zwitserland

 

 

 

 

 

 

Foto van Nederland – Zweden

 

 

 

 

 

Foto’s van Nederland – Engeland