In “ons eigen” Breda wordt Nederland vertegenwoordigd tijdens het (hard)loop evenement, waarbij aandacht wordt gevraagd voor mensen met een dwarslaesie. Het inschrijfgeld van de deelnemers gaat voor de volle 100 % naar dwarslaesie-onderzoek. Mede daarom zie je niet alleen hardlopers, maar ook mensen in een rolstoel en wandelaars; dit zijn vaak mensen die in een revalidatieproces zitten vanuit een dwarslaesie. Ze hebben dus het geluk dat ze aan het genezen zijn. Kortom, met deze wedstrijd kunnen onderzoeken gefinancierd worden om meer mensen “op de been” te krijgen.

Zo rond de middag op deze Moederdag verzamelen we bij de watertoren aan de Wilhelminasingel te Breda. Dit is als de lopers (en rijders) nog maar net zijn gestart en ze gelijk een “kickstart” krijgen van de sambabeats. Exact een half uur na de start vertrekt er een zgn. chasercar; deze auto rijdt op een vaste snelheid en dan per uur steeds een beetje sneller. Aan het stuur zit niemand minder dan de F1 coureur Max Verstappen. Wanneer Max de lopers ingehaald heeft, is het voor hen einde wedstrijd. Het blijkt dat het in Nederland eigenlijk te warm is om een verre afstand neer te zetten in vergelijking met andere landen ter wereld, maar het is een hele goede prestatie.

Warm is het, maar in de schaduw is het goed toeven en zetten we enkele nummers neer. We hebben weer enthousiaste reacties gezien (ook Max vond het tof) en op gegeven moment werden we gefilmd door een TV camera. Het blijkt van RTL 7 te zijn en om 18:00 zondagavond is er een sportprogramma uitgezonden waarin wij (wellicht…?) te zien zijn. Dat het een groot evenement is, blijkt dat er impressies te zien zijn uit 33 landen, wereldwijd. Allemaal zijn ze tegelijk gestart. Het wachten is tot de deelnemer in Italië eindelijk ingehaald wordt. Wanneer dit eindelijk is gebeurd, is de live uitzending helaas ook voorbij, dus (helaas voor ons) niet veel beelden uit Breda. Maar dat mag de pret zeker niet drukken!