Wat te doen op een zondag in april. Je zou, als het weer meezit (en dat doet het vandaag) op een ontspannen manier van de eerste zonnestralen kunnen genieten. Lekker, met een kopje koffie of iets anders, of nou ja, het moet nog 9:00 uur worden. Of je gaat een wandeling maken. Een eindje fietsen, rondje om de plas. Of je gaat 42 kilometer hardlopen. Maar er gaat natuurlijk niets boven enkele uurtjes deel uit te maken van Hartbeat, dat de muzikale omlijsting vormt van de Rotterdamse Marathon. Drrrrrrumz Pleaze!

Al voor 8:45 dienen we aanwezig te zijn, want daarna gaat Rotterdam “op slot”. De laatste auto’s langs het parcours (nee, je mag écht niet daar parkeren) worden weggesleept. Gezien het heftige nieuws van de laatste tijd wat betreft aanslagen (en niet te vergeten wat er in Boston is gebeurd bij de Marathon van 2013), laat de veel aanwezige beveiliging niets aan het toeval over. Om een uurtje of half elf lopen de eerste recreanten hun eigen rondje en wij warmen ons ook op. Daarna gaan we verder en nemen we plaats aan kilometer 38, waar het “echte” werk gaat beginnen.

Aan de auto’s, motoren en de helikopter die langsgaan is te merken dat eerste renners bijna langs komen flitsen. Het is ongeveer 11:45 uur en aan de atleten is niet te merken dat ze al 38 kilometer hebben gerend. Nog eventjes zwaaien naar de camera achterop de motor en dan nog meer dan 10.000 lopers aanmoedigen met onze beats. Hoe later het wordt, hoe zwaarder de lopers het hebben die er relatief gezien al bijna zijn. Voor de allerlaatste lopers hebben we een erehaag gemaakt om ze langs beide kanten van de straat aan te moedigen. Het is onderhand half vier en ze strompelen langs. Ook voor ons zit de lange dag erop. Nog even bijkomen, nóg meer zon en terugkijken op een mooie dag