“Zware buien met kans op onweer en hagel” luidt het weerbericht voor vandaag, 29 mei. Nu dus een evenement waarbij de weergoden ons minder goed gestemd zijn. En voor de lopers is het ook geen best bericht. Met het zicht op een vorige repetitieruimte, het Kraaijennest, stellen we ons op voor winkelcentrum Heksenwiel. Bij de start van de eerste wedstrijd, de 10 kilometer lijkt het weer mee te vallen en we moedigen op onze manier de lopers aan. Het begint een bekend beeld te worden, de verscheidenheid van de lopers. Van superrelaxed er een feestje van maken (het liefst met ons, maar ze moeten naar de finish) via prestatiegericht (hooguit een glimlachje) tot de lopers die het best zwaar hebben. Het mooiste is om juist hen aan te moedigen, met de eindstreep in zicht.

Het begint licht te regenen en dit wordt later minder licht. Daarom ook weinig kijkers langs de kant, of het moeten toevallige voorbijgangers zijn. We besluiten toch maar onder een afdak te staan; het bushokje staat al vol en nee, daar passen wij niet met z’n allen in. Zou wel een leuke call and reponse zijn: de ene helft van de band in het ene hokje en de andere helft bij de halte aan de overkant. Dit gaan we helaas niet doen. Het is wachten onder een afdak, op een opklaring en op de volgende lopers. Dan gaan we weer verder spelen.

De opklaring niet zo, de kraan is boven nog niet dichtgedraaid, maar de lopers voor de volgende wedstrijd (de 5 en de 15 kilometer gecombineerd) gaan weer beginnen dus we wagen het erop. Hier en daar met een poncho. Het is jammer dat er geen poncho’s voor de instrumenten bestaan, want door de regen wordt de klank rap minder. Het is op gegeven moment een dilemma; of we gaan stoppen, of we moedigen nog eventjes de laatste lopers aan. Slecht geluid of niet: we kiezen voor het tweede, de vellen spannen we later wel weer aan. Aan het eind van de middag is het de beurt voor de familieloop, maar dan kijken wij al terug onder het genot van een drankje (of een paar: organisatie bedankt!) op deze middag. Regenachtig. En onweer? Daar hebben wij voor gezorgd!