FOOMP FESTIVAL 2016

“Het wat voor festival? Foomp?!” is een veelgehoorde reactie wanneer verteld wordt waar we hebben opgetreden. Spreek het uit als Foemp. Het is voor een leek ook lastig uit te leggen, maar de oorsprong is vrij simpel. Denk aan het woord “kraaloogjes”: het zijn de kraaltjes, of andere ronde dingetjes die als ogen gebruikt kunnen worden en zo maak je bijvoorbeeld van een dennenappel een “ Foomp”.  Het zijn meestal  kleine viltpoppetjes, de foompjes, maar vandaag zijn er op Belcrum Beach wel andere vormen te zien, zoals een waar zandsculptuur.

Voor een zondagochtend zijn we er al vroeg bij, een uur of tien. We gaan vandaag de “aftrap” van het evenement doen. En voor de kinderen die al aanwezig zijn op dit vrij vroege tijdstip, hebben we na ons optreden wat emmers en ander soortgelijk materiaal klaargezet. Jawel, we geven (weer) een workshop! Voor enkelen van ons is het dus Throwback Sunday en de hoge temperatuur speelt er ook aan mee, alleen is het natuurlijk een stuk kleinschaliger dan in Sarajevo, drie jaar geleden.

Het kleine aantal mensen dat al redelijk vroeg op pad is om erop uit te gaan, is enthousiast over ons optreden. Met de voetjes in het (al) warme zand. Als band zijn we alleen op het begin van de dag te zien en horen, maar het festival duurt de hele dag. Helemaal als je kinderen hebt, is het zeker de moeite waard om de andere dingen te doen, zoals een eigen foompje maken, raketten de lucht inschieten of foompfrietjes eten. Al met al is het de ideale vakantiedag!